Vergroot je zelfvertrouwen

Voor elke stap in je ontwikkeling is zelfvertrouwen nodig. Hoe doe je dat nou? Deze 6 stappen gaan je helpen.

 1. Geef toe aan je onzekerheid. Het is nu eenmaal onderdeel van mens-zijn. Besef dus dat je niet onzeker bent. Maar dat jij je onzeker voelt en dat dit bij sommige situaties meer naar voren komt.
 2. Leer jezelf accepteren. Met al je mooie en minder mooie kanten ben je nog steeds een mooi mens. Net als ieder ander mens die dat ook van zichzelf erkent. Dan accepteer je niet een deel van jezelf maar wie je bent.
 3. Vergis jezelf. Vergissingen horen erbij. Noem het een vergissing en geen fouten. Een vergissingen is een onderdeel van jezelf ontwikkelen en groeien. Ze horen erbij en komen bij iedereen voor. Juist als je iets nieuws uit probeert.
 4. Ontdek wat je écht wilt! Stel een doel. Een doel geeft je houvast en vertrouwen. Als je voor een dilemma komt te staan vraag je dan af: ‘hoe kan ik dit positief gebruiken om mijn doel te bereiken?’
 5. Denk terug aan succesvolle momenten. Dan komt het gevoel van zelfvertrouwen weer boven. Het gaat erom dat je beseft dat je meer kunt dan je soms denkt en dat je dit in het verleden hebt laten zien.
 6. Heb moed. Zelfvertrouwen vraagt moed. Moed om de onzekerheid aan te gaan, om de comfortzone te verlaten en niet altijd te weten wat er volgt. Moed is soms ook zeggen dat je het niet weet. En dan komt er uit onverwachte hoek ineens hulp, een antwoord of een oplossing.

Waarom ervaren twintigers en dertigers meer stress?

Ik krijg regelmatig de vraag. Waarom ervaren twintigers en dertigers meer stress? Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat twintigers en dertigers gemiddeld genomen meer stress ervaren. Ze groeiden op met digitale technologie, maar leerden nauwelijks hoe daar mee om te gaan en er op tijd de rem op te zetten. Daarnaast kennen ze veel keuzestress en zijn hun verwachtingen vaak onrealistisch hoog. Ze krijgen immers de vrijheid om hun dromen na te jagen en er leerden daarbij dat alles mogelijk is. Omdat ze individualistisch zijn opgegroeid vergelijken ze zich bovendien voortdurend met anderen, die het beter doen. Sociale media die doorgaans een vertekend positief beeld van anderen weergeven, verergeren het gevoel tekort te schieten. Wanneer hun enorme verwachtingen van het leven dan niet ingelost worden, is de teleurstelling eens zo groot. ‘Want je succes, en dus ook je falen, heb je toch volledig zelf in de hand?’

Burn-outs komen het vaakst voor bij millennials volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In een onderzoek uit 2017 gaf maar liefst 20% van de werknemers tussen 25 en 35 jaar aan zich psychisch vermoeid te voelen door het werk. Thijs Launspach, psycholoog en auteur van onder meer Fokking druk en Het Millennial Manifest, ziet meerdere oorzaken én reikt oplossingen aan. Lees meer in dit artikel.

Alice in Wonderland

Alice kwam bij een tweesprong. ‘Welke kant moet ik op?’ vroeg ze. ‘Waar wil je naar toe?’ informeerde de Kat. ‘Dat weet ik niet,’ antwoordde Alice. ‘In dat geval, ‘zei de Kat ‘maakt het niet uit.’ (Alice in Wonderland – Lewis Caroll) .

Maakt het uit als je niet weet waar je naar toe wilt? Nee. Want soms is het heerlijk om gewoon te doen wat op je pad komt. Om te dwalen en tijd te besteden aan zogenaamd niets. Totdat je ‘moet’ kiezen omdat de situatie daarom vraagt. Dat is die beruchte tweestrijd die je soms ervaart. Bijvoorbeeld doordat je werk inhoudelijk verandert, je baan stopt, je ontevreden bent over je werk, je privé meer aandacht vraagt of iets uit balans is. Dan kan het je hinderen in je leven. En hoe weet je dan wat de juiste weg is? Wat jouw juiste weg is?

Sta jij wel eens op die tweesprong? Dat je soms denkt ik wil die ene kant op en soms denkt ik wil die andere kant op? En blijf je dan wachten tot je het weet? Of ga je zelf stappen zetten?

Zon, Zee, Zelf

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik doe met bereikbaarheid van mijn bedrijf als ik op vakantie ben. Nou dan ben ik niet bereikbaar zeg ik. Dan laten ze een bericht achter op de voicemail of e-mail en dan neem ik daarna contact op. Maar je bent toch ondernemer? Straks loop je werk mis? Klopt zeg ik. Die kans is er. Maar tot nu toe heeft het mij alleen maar werk opgeleverd in die periode. O… hoezo? Nou er zijn tijdens mijn vakanties de voorgaande keren meerdere mensen geweest die dit juist zo krachtig vonden dat ze dachten dat wil ik ook leren. Of dat is de coach die ik zoek voor mijn medewerkers. En dan willen mensen best even een vakantie op je wachten.

Durven loslaten. Onbereikbaar kunnen zijn. Even niets hoeven. En erop vertrouwen dat het goed komt óf dat de ander mijn werk goed kan overnemen. Zodat je uitgerust terug komt en weer energiek, fit en gezond je werk weer kan doen. En dan kwam die mooie stilte. Of ahaaa… Dat dus. Fijne vakantie.

Wil je weten hoe ik dat doe?

 1. Ik gooi al mijn social media van mijn telefoon af (eigenlijk een tip voor altijd, maar zeker op vakantie).
 2. Ik verander mijn profielfoto op whatsapp dat ik offline ben.
 3. Ik zet mijn telefoon op vliegtuig modus, zodat ik wel foto’s kan maken maar niet voortdurend meldingen zie en ik zet mijn push berichten uit.
 4. Ik app niet met collega’s én zit (tijdelijk) niet in groepsapps
 5. Ik heb afspraken met mijn directe omgeving over mijn bereikbaarheid in case of emergency.
 6. Ik geniet met mijn gezin.

Wees Zelf Made

Wat doe je als onze omgeving op het moment dat we volop in ontwikkeling zijn en een eigen weg willen gaan volgen, een sterke, andere mening heeft? Op zo’n moment is de kans groot dat mensen eerder negatief, kritisch dan positief reageren: ‘Doe maar gewoon’, ‘weet je dat wel zeker?’, ‘Kan je dat wel?’, ‘Wie denk je wel dat je bent?’

Onze eigen verandering roept vaak weerstand op bij anderen. Dit komt voort uit hun eigen onzekerheid, hun angsten of eerder vervelende ervaringen van een ander. De kritiek komt dan ineens van buitenaf. Hoe kunnen we dan naar onszelf blijven luisteren en onze eigen weg volgen?

Het antwoord is: Wees Zelf made. Blijf trouw aan jezelf. Aan je eigen waarden. Aan je eigen toekomstbeeld. Aan je eigen kunnen en zelfvertrouwen.

Een van mijn meest gestelde vragen aan mijn coachees is: ‘Wat wil je zelf?’ En dat werkt! #zelfmade #zelfregie #zelfontwikkeling #zelfactualisatie #watwiljezelf?

Zelfontspanning

Mooie televisie op NPO 2 afgelopen dinsdag avond. Het nationaal stressdebat. Het thema stress wordt in beeld gebracht in alle lagen van de maatschappij en in alle leeftijden. Van presteren op de basisschool tot na stress na je pensioen. En mijn inziens het allersterkste moment was dat iedereen met een Burn-out (met trots en een lach) aangaf dat ze het ZELF zover hebben laten komen…. Terugkijken? Dat kan! Klik hier. #zelfregie #zelfcontrole #zelfinzicht #zelfzorg #zelfontspanning

De angst om iets te missen

De zomer komt eraan. Overal zijn er leuke dingen te doen. Iedereen is druk bezig om zowel op het werk als daarnaast zoveel mogelijk uit het leven te halen. Om alle kansen te pakken die er liggen. En overal bij te zijn. Maar dan….. Dan ontstaat er iets wat veel jongen mensen tegenwoordig onrustig maakt. De angst om iets te missen…… (#FOMO, Fear Of Missing Out). Als ik dit doe, dan is dat andere geen optie (meer). En dan? Paniek! De angst om iets te missen komt voort uit het gevoel dat je geen invloed hebt op je eigen plezier. Daardoor krijg je het idee dat het overal leuker is dan waar je zelf bent. Dat werkt als een zelfversterkend mechanisme. Doordat je al snel denkt een verkeerde keuze te hebben gemaakt, neem je afstand van de situatie waarin je zit. En hierdoor geniet je niet van waar je wél bent maar ben je vooral bezig met waar je niet bent.

3 dingen die je kunt doen om meer zelfregie en grip te ervaren

 1. Dankbaarheid uitspreken voor wat er wel is. Waar heb je plezier in gehad? Het zit soms in de details. Schrijf op wat je keuze je heeft opgeleverd.
 2. Dagelijks oefeningen gericht op aandacht in het hier en nu (bijv. met behulp van de mindfulness app, VGZ)
 3. Stop met vergelijken. Een groot deel van ons ongelukkig voelen komt omdat we onszelf vergelijken met anderen. Wees uniek door jezelf niet te meten met anderen. Neem jezelf eens als uitgangspunt.

Je neemt altijd jezelf mee

Het brengt je verder als je het voor elkaar krijgt om dingen anders te doen in je werk (of in relaties met mensen op het werk) dan vertrekken en ergens opnieuw beginnen. Iemand die de moed heeft om zichzelf te onderzoeken en middels kleine stapjes nieuw gedrag aan te leren boekt meer succes dan iemand die vertrekt uit de situatie om elders opnieuw te beginnen. Waarom? Je neemt altijd jezelf mee. #zelfonderzoek #zelfinzicht #zelfkennis #zelfontwikkeling #zelfcontrole #zelfregie

Waardering

We doen het zo weinig. Waardering uitspreken naar elkaar. Elkaar bedanken voor je inzet of voor je aanwezigheid. Voor de extra tijd die je ergens hebt ingestopt. Voor het feit dat iemand het pand schoonmaakt of de vaatwasser inruimt op het werk waar iedereen snel aan voorbij loopt. Of voor die persoon die ongevraagd meedenkt over oplossingen. Die ene collega die altijd in het gat springt die een ander heeft achtergelaten. Toch is bewezen dat een groot deel van zingeving en werkplezier (waar doe ik het voor) hier begint. Gezien worden. Waardering krijgen. Een dankjewel. Je hoeft je werkomgeving niet drastisch te veranderen. Het kost geen geld. Iedereen kan in elke positie zijn gevoel over zijn werk veranderen en ook de manier waarop zijn collega’s zich voelen. Door simpel gezegd de kleine momenten van dankbaarheid en waardering te stimuleren op de werkvloer. En het mooie is, je kan ieder moment beginnen. Bedankt dat jullie dit willen lezen, dat waardeer ik. Fijne dag!

Hoe staat het met jouw werkvermogen?

Yes, met trots kan ik vertellen dat ik nu gecertificeerd ben als facilitator voor de Personal radar & Company Radar. Wil jij weten hoe het staat met jouw werkvermogen? Of met het werkvermogen op jouw afdeling of in het team? Laat mij je helpen dit samen met jouw organisatie te onderzoeken en aan te pakken!
Werkvermogen is de mate waarin iemand zowel geestelijk als lichamelijk zijn of haar huidige werk kan uitvoeren. Een duurzaam inzetbare medewerker is productief, gemotiveerd en kan op een zo gezond mogelijke manier werkzaamheden uitvoeren. En dit komt jouw organisatie (ook financieel) ten goede! Meer weten? Neem gerust contact op. Bedankt @BlikopWerk @BureauVolZin