Mag ik je geen advies geven?

Je hebt gedoe op je werk of er is iets de kinderen, je aarzelt over een nieuwe baan of gewoon over je vakantiebestemming, je bespreekt zo’n probleem met een ander en wat gebeurt er? Na een minuut of twee hoor je dit: ‘Weet je wat jij moet doen?’ En dan komt er een advies. Dat je vaak niet opvolgt. Want dat advies is stom, echt helemaal niet wat jij wil.

Als iemand ergens mee zit moet je juist geen advies geven. Het is veel beter om de ander te helpen om zelf de oplossing te bedenken. Dat klinkt simpel, maar waarom doet niemand dat dan? Daarom ontwikkelde Buijssen zelf een gespreksmethode waarmee je niet adviseert en toch helpt. Onlangs verscheen het boek dat hij erover schreef: Mag ik je geen advies geven? 

Anders dan we denken, schrijft hij, is het kiezen van een oplossing geen rationeel maar een emotioneel probleem. Er spelen altijd gevoelens mee, die voortkomen uit persoonlijke waarden.  Omdat je als buitenstaander nooit precies weet welke waarden in het geding zijn, laat staan dat je inziet welk risico iemand wil lopen om in strijd met die waarden te handelen, kun je nooit weten wat de beste raad is. Dát is de reden waarom we het advies van een ander zelden opvolgen. En trouwens ook omdat het vervelend is te horen dat de ander het beter weet. Die heeft kennelijk wel de kennis en de moed en de vaardigheden om eruit te komen en wij niet.

Tekst komt uit een artikel van de volkskrant.nl.

Ik zou meer lezen! Dat is geen advies! 🙂

Persoonlijke waarden zijn vaak die ‘rode knop’ waar anderen op weten te drukken en jou zo boos maakt omdat ze zo belangrijk voor je zijn! Wil jij weten welke waarden voor jou belangrijk zijn en waarom? Ik help je jouw persoonlijke waarden te vinden en na te leven!

Vakantie voorbij? Aan de bak met jeZelf!

De vakantie is (bijna) voorbij. Vakantie is voor veel mensen niet alleen een tijd om uit te rusten, maar ook een goed moment om na te denken over wat ze willen veranderen als ze straks weer aan het werk gaan. Welk inzicht heeft de vakantie jou opgeleverd? Wat ga jij anders doen? Ik hoor het graag! Nieuwsgierig naar wat anderen hierover zeggen? Luister dan vooral naar: “vakantie voorbij coaches vol aan de bak”. Nieuwsgierig hoe ik je daarbij kan helpen? Neem gerust contact op!

#zelfontspanning #zelfzorg #zelfregie #zelfmanagement

Stress? ‘Eruit met de geit!’

Stress? ‘Eruit met de geit!’

Ken jij het verhaal al van die geit die je de deur uit moet doen? Nee? Let dan goed op. Want hier komt de beste tip om stress gedag te zeggen. Geen geduld om het helemaal af te lezen? Ook dat is een teken van stress 

Het verhaal gaat als volgt:
Er komt een Joodse man bij een rabbijn, en vraagt hem: ‘Wat moet ik doen? Ik heb het zo druk, een eigen zaak, 5 kinderen én een vrouw die zwanger is. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen’. De rabbijn antwoordt: ‘Nou, weet je wat je moet doen! Neem een geit in huis’. De man: ‘Huhhh, een geit? Wat moet ik daar nu mee? Maar hij volgt zoals altijd trouw het advies van de rabbijn op, koopt een geit, en neemt die mee naar huis. In huis wordt de chaos alleen maar groter. De geit vreet alles op, poept en plast overal. De man is radeloos. Het wordt alleen maar erger! Een week later gaat hij weer naar de rabbijn. ‘Wat ik moet doen? Sinds we die geit in huis hebben, is het nog erger geworden. Zeg mij alstublieft wat ik moet doen!’. En de rabbijn zegt: ‘Doe je geit de deur uit!’. De man volgt natuurlijk ook nu weer het advies op, de geit gaat de deur uit. De situatie thuis is veel rustiger en de man ervaart veel meer rust en ruimte.

Wat is nou het moraal van het verhaal? Als je stress ervaart op dit moment ga dan eens op zoek naar ‘jouw geit’. Wat heb je op je genomen om te doen? Welke taak, opdracht, klus bedacht te gaan doen. Welke afspraken of beloftes heb jij gemaakt met jezelf of anderen? Dat is jouw geit!

Er zijn mensen die een geboren talent hebben voor geitenhoeder. Voordat de ene geit de deur uit is, hebben zij al een nieuwe geit geadopteerd. Heel nobel, maar vraag je eens af? Is dat nodig? Want hier krijg je stress van! Geniet eens heel bewust van dat die geit de deur uit is. En of je er niet beter aan doet om hem te bezoeken in de kinderboerderij.

Geiten komen op je pad als je vergeet je grens aan te geven. Als je uit schuldgevoel iets belooft. Wanneer je te nieuwsgierig bent. Ze komen om de hoek bij perfectionisme én als je weinig geduld hebt. Of omdat je gewoon iets (te) graag wilt.

Ik spreek regelmatig mensen die allemaal geiten in huis hebben. Het voelt voor veel mensen als een bevrijding als zij hun geit weg doen. Vind je het zielig? Of moeilijk? Zorg er dan voor dat je die geit liefdevol overdraagt naar iemand anders die er wel op zit te wachten!

Van Zelfkritiek naar Zelfcompassie, doe je Zelf!

“We streven allemaal naar een optimale, positieve zelfwaardering, en dus hebben we een psychische functie nodig die de schommelingen in zelfwaardering in de gaten houdt. Dat is de innerlijke criticus.” 

“Onvolmaakt tevreden” is een boek dat zich richt op het herkennen en erkennen van je innerlijke criticus en geeft uitleg over de emoties schuld en schaamte. Vanaf jonge leeftijd spelen deze emoties een verschillende rol in het aanwezig laten zijn en versterken van de innerlijke criticus. Het boek neemt je door alle leeftijdsfasen heen en laat zien hoe schuld en schaamte een voedingsbodem vormen voor zelfkritiek. Daarnaast laat het zien wat het effect kan zijn als je die schuld en schaamte omarmt in plaats van tegenwerkt.

Bron: Meestersindepsychologie.nl

Goede boekentip!