Werkende moeders

Dit is de spijker op zijn kop! Én een van de grootste spagaten van jonge moeders die ik regelmatig spreek en hierop gecoacht willen worden. Het argument: ….Maar dan ben ik geen moeder wordt regelmatig gebruikt. Of andersom. Ik wil niet dat mijn werk weet dat ik het zo zwaar heb met de combinatie werk & moederschap, want dan krijg ik die leuke klus niet. Zelfontwikkeling, Zelfontplooiing & Zelfzorg begint ook bij accepteren wie je zelf bent en wilt zijn zodat je weer zelfregie terug krijgt. Zodat je in de fase waarin je nu zit het voor jezelf (en dus ook je gezin én werkgever) goed regelt. Want een ‘goede’ moeder en een ‘goede’ bevlogen leergierige werknemer zijn kan naast elkaar bestaan! #zelfregie #zelfzorg #zelfinvloed #zelfontplooiing #zelfontwikkeling.

De Zelf Coach Camper

Gisteren was het weer zover. Mooie coach gesprekken in de coach camper aan de Reeuwijkse plassen. In de natuur. Dicht bij jezelf om letterlijk rust en ruimte te ervaren én tegelijkertijd met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Ik coach graag op plekken waar jij jezelf goed voelt. Qua locatie sluit ik aan bij jouw wens. Maar je kan ook kiezen uit mijn aanbod van bijzondere plaatsen waar onze contacten plaatsvinden, namelijk:

  • Outdoor coaching (buiten in de natuur)
  • Indoor coaching (bij jou op je werk)
  • Urban coaching (buiten in de stad of op inspirerende plek in de stad)
  • Coachen in de ruimte (op een onafhankelijke coach plek)
  • Coachen in de camper (met de camper op plek waar je zelf wilt!)
  • Coachen in de theekoepel (in je eigen bubbel losgekoppeld van de drukte)
  • Wandel coaching (in beweging met jezelf en omgeving)
  • Bootcamp coaching (1 hele dag met jezelf én met mij :))
  • Uit je comfortzone coaching (laat je verassen door een plek die ik bij je vindt passen!)

Psychologie in organisaties

Vorige week heb ik met veel plezier een hoorcollege mogen geven aan (aanstaande) managers en bedrijfskundigen over psychologie in organisaties. Over het belang van psychologie voor de instroom, doorstroom en uitstroom beleid in organisaties. Vragen als: Hoe behouden wij goed personeel? Hoe verbinden wij twintigers & dertigers langdurig aan onze organisatie? Hoe kunnen we de motivatie van medewerkers vergroten? Waarom pesten medewerkers elkaar? Of hoe kunnen wij een angstcultuur omzetten in een aanspreekcultuur? Zij kiezen een organisatievraagstuk en gaan deze psychologie inzichten verwerken in een hun paper tot een mooi resultaat.

Wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf

Zo vaak zijn mensen bezig met hoe ze overkomen. Wat anderen mensen over hen kunnen denken. In positieve of negatieve zin. Je bent dagelijks druk bezig om te zorgen dat je imago klopt met de verwachtingen die je over jezelf hebt. Vermoeiend. Zoals, jezelf als die ideale ouder die helemaal ‘in control’ is. Jezelf als super werknemer die altijd energie heeft én kansen pakt. Jezelf als die behulpzame collega die altijd voor anderen klaar staat. En vergeet je avontuurlijke zelf niet, die voortdurend bezig met zelfontplooiing. Wat zou het toch heerlijk zijn als je weet, voelt en ervaart dat wat je denkt dat anderen over je denken je eigen gedachten zijn? En dat je zelf een keuze hebt wat je daarmee wilt!

Waardering belangrijker dan geld

Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd op de werkvloer als ze aandacht of een compliment krijgen van hun leidinggevende. En dat telt zwaarder dan een financiële beloning. Luisteren naar hun mening (56%), complimenten geven (54%) ten opzichte van een promotie (10%) of bonus (13,4%). En wist je dat dit bij twintigers en dertigers nog veel belangrijker is? Daar waar vijftig& zestigplussers een 7,8 scoren op waarderingsgevoel op de werkvloer, scoren dertigers een 6,8. Zijn het zeikerds die millenials? Zou kunnen….

Maar realiseer je dan goed dat deze doelgroep wél is opgevoed door deze groep vijftigers en zestigers. En dat zij altijd hebben gehoord én geleerd dat je keuzes hebt, je kansen moet pakken, je mening er toe doet én dat je gezien mag worden.

De twintigers en dertigers staan open om over zichzelf te leren. Ze vinden sommige zaken spannend en willen het graag goed (ownee… perfect) doen. Maar! Ze zijn niet vies van begeleiding of coaching. Ze willen graag over zichzelf leren. Ze werken keihard en willen zinvol werk doen. Dus wat wil je nog meer?

Kortom, als je op de juiste manier met ze om weet te gaan, brengen ze je organisatie naar een hoger niveau. Het zijn dus spannende jaren voor een werkgever als je niet in deze groep investeert. Omdat zij straks de grootste groep medewerkers zijn in jouw organisatie….

Teamcoaching

Wat een eer om de afgelopen weken een team met 24 medewerkers te mogen coachen. Gisteren was de finale dag. De hele dag stond in het teken van openheid én vertrouwen. Elkaar (weer) vinden en verbinden. We hebben sluimerende onvrede bespreekbaar gemaakt op speelse & interactieve manier. En mede hierdoor ontstond er bij iedereen bereidheid om een nieuwe koers te gaan varen en naar de toekomst te kijken. Met concrete acties! Op naar meer eigen invloed, zelfstandigheid en eigenaarschap! #zelfstandigheid #zelfregie #zelforganisatie #zelfredzaamheid #zelfbepaling.

Zelfontspanning

Hoeveel is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zelfontspanning eigenlijk? Hoeveel informatie kunnen we maximaal verwerken op een dag? Hoeveel uren kunnen we (efficiënt) werken op een dag? Hoeveel tijd kunnen we maximaal op onze telefoon bezig zijn, wat is gezond? Hoeveel ontspanning hebben we eigenlijk nodig, dagelijks, wekelijks, maandelijks? Én is Netflix ook ontspanning? Is iedere dag van jezelf moeten sporten ook ontspanning? Is de hele dag contact hebben met je vrienden live of via social media eigenlijk ontspanning? Hoe kan ik eigenlijk écht ontspannen als ik een gezin heb? En, hoe weet ik eigenlijk wanneer ik ontspannen ben?

Allemaal vragen die voortdurend langskomen tijdens de individuele coaching sessies. Nooit een eenduidig antwoord. Wél altijd maatwerk. Een passend traject waar je zelf na gaat denken, op onderzoek uit gaat en een plan maakt waar je (ja ja) zelf invloed op hebt! En dan komt het leukste gedeelte! Oefenen met zelfontspanning. #zelfontspanning #zelfzorg #zelfinvloed #zelfregie #zelfinontwikkeling.

Omgaan met agressie begint bij jezelf.

Afgelopen week mocht ik een training geven aan de leerkrachten van de basisschool de Jazzsingel over omgaan met agressief, lastig en emotioneel gedrag van ouders én kinderen. Een mooie training op maat gemaakt voor leerkrachten en aangevraagd door een schooldirecteur die de wens heeft om met elkaar meer op één lijn te komen met één duidelijke visie en aanpak. Doel: Stevig staan als team en tegelijkertijd de leerkrachten betere tools meegeven om hierop professioneel te reageren. Ik kijk uit naar de volgende ronde!

Teambuilding

Teambuilding. Vandaag heb ik weer heerlijk mogen bouwen aan openheid, vertrouwen, en committent. Met teamleden die elkaar maar heel kort kennen, het eigenlijk veel te druk hebben voor dergelijke bijeenkomsten. Die gruwelen van thema’s als zelfsturing maar tegelijkertijd wel meer zelfregie willen. En er toch voor elkaar zijn en omdat zij weten dat het hen beter maakt in hun werk. Trots dat ik dit proces vandaag mocht faciliteren. #zelfsturing #zelfregie #zelfstandigheid #zelfredzaamheid #zelforganisatie

Prima is Perfect!

Ik word er altijd zo blij van als leidinggevenden zien dat er een bepaald thema speelt bij de medewerkers in de organisatie én daarmee aan de slag gaan. In dit geval was dat het thema ‘perfectionisme’. Leidinggevenden gaven aan dat zij zien dat veel (jonge) medewerkers het graag perfect willen doen en dat het bijna een trend lijkt. Vanuit hen hoeft dit niet, omdat zij inzien dat dit niet (altijd) efficiënt is. Én omdat zij merken dat het zelfs ten koste gaat van de gezondheid & vitaliteit van de medewerker, gelet op de hoeveelheid werk dat er ligt of blijft liggen. Zodoende de vraag aan mij als coach om een workshop te maken met het onderliggende thema: Perfectionisme. En dat doe ik graag. Zie hier de flyer voor de workshop Prima is Perfect. Ook een trend gespot in jouw organisatie? Bel gerust voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. #zelfgemaakt #zelfinuitvoering #zelfinzicht #zelfkennis #zelfontplooiing #zelfregie #zelfzorg