thema gerichte intervisie

Op dit moment zit ik met veel plezier een thema gerichte intervisie bijeenkomst voor te bereiden. Een van de leukste dingen aan mijn werk is dat ik zelf direct invloed heb op de werkvormen en de invulling van een programma. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik voor een hulpverleningsorganisatie een programma kan maken voor een soort van intervisie/teamontwikkeling met oa als thema: Perfectionisme: “Hoe hoog leg jij de lat?”. Een thema wat door de organisatie wordt herkent onder twintigers en dertigers en welke niet als effectief of productief wordt beschouwd. En teamleden versterken elkaar daar soms ook in. Achter perfectionisme gaat een hoop schuil. Het is een een redmiddel voor het verzachten van nare emoties. Een innerlijke kritische stem die ervoor zorgt dat je verstart en/of veel tijd verliest door zaken uit te stellen. Het komt voort uit de zoektocht naar bevestiging, het willen krijgen van erkenning of misschien wel het moeilijk vinden om onzekerheden te verdragen. Zodra je dit weet kan je ermee aan de slag en achter komen wat voor jou wel werkt. En hoe leuk om dat met je team te doen? Effectief, efficiënt én leuk. Samen leren houdt je scherp, ook als de coach weg is.

Shinrin Yoku

Onlangs trakteerde ik mijzelf op een personeelsuitje voor 1 persoon op een Shinrin Yoku wandeling. Een wat….? Je weet wel. Shinrin Yoku. Ook wel natuurtherapie, bosbaden of boscoaching genoemd. Mensen die mij kennen weten dat ik graag uit mijn comfortzone ga en graag iets nieuws probeer. De avonturier in mij kan dan lekker los. Ieder jaar wil ik mijzelf uitdagen met iets wat ik nog niet kan, begrijp of heb gedaan. Vroeger zocht ik dat vooral in de actieve uitdagingen (Kilimanjaro beklimmen, naar Santiago fietsen of de Nijmeegse vierdaagse lopen) inmiddels meer op wat ander level (meditatie challenges en zoals nu Shinrin Yoku).

Dat de natuur rust geeft, kalmeert en mensen weer ruimte en lucht geeft wisten we al. Dat daar nu ook wetenschappelijk bewijs voor is, is fijn (want dan zijn we geen groene freaks). Tijdens deze (vertragende) wandeling ben je volkomen in het hier en nu. Je komt (eindelijk!) uit je hoofd en je waardeert het weer om enkel te luisteren. Welke naam je het ook geeft. Het is heerlijk.

Teamcoaching

Je kent het wel. Heb je net lekker je draai gevonden in het team zijn er weer veranderingen in de organisatie aangekondigd. De boel wordt gehusseld. De medewerkers ontevreden (het ging nét lekker). Mensen gaan eruit, nieuwe medewerkers komen erin. Iedereen neemt zijn eigen normen en waarden (je neemt altijd jezelf mee!) mee én er is (altijd) te weinig tijd om écht een goed gesprek te voeren of om professioneel te botsen. Met als gevolg: Weinig betrokkenheid op elkaar, coalitie vorming, verminderde eigenaarschap en weinig tot geen feedback. Tijd voor teamcoaching. Onderling moet er dan weer gewerkt worden aan het opnieuw vinden van vertrouwen en betrokkenheid. Conflicten of ergernissen mogen worden besproken. Pas dan kunnen we een stap maken naar gedeelde verantwoordelijkheid en de resultaten.

Afgelopen week kon ik dit weer live doen op mijn geheel eigen wijze. Laagdrempelig, vertrouwenwekkend, belevingsgericht én met humor. Veel humor. Want dat verbindt en daar begint het mee.

Training seizoen bij GGN is geopend

Als een koe zo blij in de wei. Na een periode van digitale opsluiting en online training geven stond ik gisteren voor het eerst weer fysiek voor een bescheiden groepje medewerkers van GGN om het trainingsseizoen te hervatten. Op het programma de training: “0mgaan met agressie (op 1.5 meter.)”. Wat heerlijk om weer mensen te zien, te spelen met werkvormen én de energie van de groep te gebruiken voor nog meer leerrendement. Ik kijk uit naar volgende week!

Hoezo komkommertijd?

Yes. We zijn gestart met de ontwikkel gesprekken met studenten voor de opleiding Basisbekwaam Schoolleider vanuit Avans+. Bij de start van hun studie maken zij een ontwikkelassessment met behulp van een Learning Agility Scan. Deze worden besproken met de ontwikkelcoaches. Naar aanleiding van de uitkomsten van het assessment worden persoonlijke leerdoelen geformuleerd en kunnen zij starten met het onderdeel persoonlijk leiderschap. Ik kijk uit naar een mooi studiejaar om nog meer aanstaande schoolleiders te zien groeien en ontwikkelen! #zelfontwikkeling #zelfkennis #zelfontplooiing #zelfleiderschap

Nieuwe klachten? Vergeet de impact van Corona niet.

We zijn allemaal weer langzaamaan terug in ons oude patroon terecht gekomen. Je werk situatie lijkt steeds meer op hoe het was én de wereld draait gewoon door. Toch kan het wel zo zijn dat je fysiek of mentaal uitgeput voelt. Hoe kan dat toch? Alles is toch weer normaal? Steeds meer experts tonen aan dat de impact van de Corona crisis op ons fysiek en mentaal functioneren groter is dan we nu kunnen overzien of (willen) geloven. Dus negeren we signalen die ons lijf ons vertelt. Moeheid, somberheid, weinig energie, lusteloosheid, eenzaamheid, waar-doe-ik-het-eigenlijk-voor gevoel. Als je vergeet hiernaar te luisteren of er niet naar wilt luisteren merk je dat het erger wordt. En voor je het weet loop je vast. Herkenbaar? Ik zeg altijd luister naar je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen. Onderzoek welke naschokken jij nog ervaart van de impact die Corona op jouw leven heeft gehad. En kom onder ogen dat je zelf weer invloed kan uitoefenen op wat jij wilt en weer plezier geeft. En dit heldere filmpje van nu.nl illustreert dit ook nog even voor ons. Tips? Niet teveel nieuws lezen, steun zoeken bij elkaar, mediteren, sporten en minder drinken/middelen gebruik. Open deur? Ja. Maar dat maakt het nog niet makkelijker om te beginnen. Succes! #zelfregie #zelfzorg #zelfontspanning #zelfcontrole

Schaamte

We weten allemaal nog heel goed dat moment op de basisschool waarop je je heel erg hebt geschaamd. Je weet nog precies hoe dat voelde. En misschien voel je het nu weer nu je eraan denkt. Je voelt je zo klein, kwetsbaar, onbegrepen, angstig én je leert meteen (hoe klein je ook bent) af om nooooooit meer dit of dat te doen. Fouten maken (om schaamte te voorkomen) verleer je zelf. Maar die weerhouden je ook om te groeien en ontwikkelen.

Schaamte is een emotie en misschien wel de meest uitputtende en confronterende emotie. En iedereen heeft er regelmatig last van. Maar we willen allemaal niet dat het zichtbaar is. Uit schaamte volgt op de werkvloer vaak terugtrekken, zwijgen, verbloemen, compenseren, stiekem gedrag enz. Het kan een behoorlijke energielek zijn.

Je hebt 2 soorten schaamte. Gezonde schaamte (1) is het besef dat de kwetsbaar zijn en leidt tot nederigheid en gedeelde menselijkheid (we doen allemaal wel iets onhandigs, vergeten iets of snappen iets niet oid). Vergiftigende schaamte (2) zorgt voor een gevoel van minderwaardigheid. Teveel van deze schaamte is ongezond en heeft invloed op je functioneren. Deze vorm van schaamte maakt je verdrietig en eenzaam. Ook bestaat er een kans dat je risico’s gaat uitsluiten en je steeds meer vervreemd raakt van jezelf en anderen. Bij mensen die veel schaamte ervaren wordt ook vaker en sneller het gevaarsysteem getriggerd waardoor je veel meer stress ervaart maar ook mogelijk eenzaamheid, burn-out, depressie etc.

Kortom erken (eerst richting jezelf) waar jij je voor schaamt. Wat probeer je te verbloemen? Op welke eigenschappen ben je niet trots en wanneer? Bij wie probeer jij jezelf altijd van je beste kant te laten zien en waarom? Waar wil je dat de ander niet achter komt? En kies dan eens iemand uit bij wie jij je veilig voelt om hierover te vertellen. Zodat deze vorm van schaamte niet meer vergiftigd maar juist zorgt voor openheid, groei en weer verbinding met anderen. Veel schaamteplezier!

Successen vieren!

De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik ieder moment aangrijp om (bij voorkeur verkleed én beetje gek) successen te vieren, stil te staan bij mijlpalen en personen graag in het zonnetje zet. En dat deed ik deze week ook. In feestelijke sferen weliswaar. Met een online verkleedwedstrijd, een Avans Pubquiz en met op de achtergrond het nummer: Celebrations. Wat een online feest.

Het afgelopen jaar heb ik een groep (aanstaande) managers & leidinggevenden mogen coachen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling tijdens hun deeltijdstudie Bedrijfskunde & Management. Het was een mooi én pittig jaar. Studeren naast je fulltime baan, je gezin, een (nieuw) koophuis en/of een promotie is al een hele kluif. Laat staan als je ineens flexibel mee moet buigen met thuisonderwijs en alles moet inhalen wat stil was komen te liggen. Chapeau! Proost op jullie.

Meerduidigheid

Ken je dat gevoel dat je vast loopt omdat er twee zaken in je hoofd voortdurend met elkaar in conflict zijn? Dat is vermoeiend hé? Je blijft in cirkels blijft denken en je komt er maar niet uit. Je wordt van ene emotie naar de andere emotie geslingerd die voort komt uit jouw gedachtestroom. Dit komt omdat ons brein moeite heeft met het verwerken van tegengestelde ideeën. Het brein wil dat alles logisch is en probeert dat steeds opnieuw in je hoofd te ordenen. Hierdoor gaan we instinctief op zoek naar zekerheid, eenduidigheid, zaken zonder nuance etc. We zien het graag links óf rechts, óf zwart óf wit maar niet een beetje van allebei. Dat vinden we een lekker gevoel ,maar het brengt ons ook vaak in de war en dit kost veel energie.

Je kan meerduidigheid leren door te oefenen of het lukt om verschillende ideeën én gedachten naast elkaar te laten bestaan. Ook kan je leren opmerken of én welk oordeel je hieraan verbindt. Het is niet of… of… Het is en…. en….! En dat is heel bevrijdend. Probeer het eens, bijvoorbeeld met je zelfkritiek onder de loep te nemen? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Ben jij dit? Of merk je op dat je die gedachte hebt over jezelf? En wie ben je nog meer? #zelfinzicht #zelfkennis #zelfsturing #zelfreflectie #zelfacceptatie

Be positive

Een positieve kijk op de wereld stimuleert ons om met een open houding, veel energie en het nodige werkplezier. Er zijn 3 belangrijke elementen die veel invloed hebben op ons zelf en of we een positief, negatief of neutraal gevoel hebben. Deze drie elementen zijn:

  1. focus
  2. fysieke houding
  3. taalgebruik

Bij elk moment in ons leven mogen we kiezen waar we onze aandacht en tijd aan besteden. Onze hersenen zijn geneigd om je hier van weg te houden en te focussen op het negatieve of zaken waar je bang voor bent. We vallen terug op ingesleten patronen. In tijden van crisis raken we onze focus kwijt. Vandaar dat je nu soms meer wankel voelt. Kies dan op welke kleine actie jij je aandacht op wilt richten. En doe dat meteen (Meer bewegen wordt bijv een lunch wandeling, meer rust wordt dan 1 ontspanningsoefening doen, zelfontwikkeling wordt een boek lezen, quality time met …)

Onze fysieke houding heeft invloed op ons gevoel. Als je verdrietig, bang of teleurgesteld voelt maak jij je klein, praat je zachter en adem je oppervlakkiger. Onze emoties worden dus bepaald door onze houding en de beweging van ons lichaam. Wandelen, sporten, rekken, streken kunnen dus direct positief van invloed zijn op je gevoel. Dus verruil Netflix voor een wandeling, yoga of een sport.

Tot slot, taalgebruik. Positief taalgebruik straalt energie, vertrouwen en succes uit. Taal is niet alleen wat je hardop zegt, maar ook wat je denkt. Onze gedachten bepalen de emoties die we voelen. Gebruik pro actieve taal (ik mag werken ipv ik moet werken of ik ga deze opdracht afmaken ipv ik moet deze opdracht afmaken) en je verandert meteen je denken.

Succes.