Gewoontes van mentaal sterke mensen.

Mentaal sterk staan: het lijkt een basiscompetentie voor iedereen die wat wil bereiken. Maar niet iedereen is geboren met een stalen geest. Onderzoek heeft uitgewezen dat je je mentale sterkte kan trainen. Hoe word je een mentaal sterker persoon? In dit artikel enkele gewoontes die jou kunnen vooruithelpen. Hieronder een korte samenvatting: 

Andere kijk
Om je mentale kracht op te krikken moet je eenvoudigweg je kijk op het leven veranderen. Als het moeilijk wordt, lijden mensen die mentaal sterk staan, even hard als de rest. Het verschil is dat zij begrijpen dat je uit de moeilijke momenten ook veel waardevolle lessen kan leren. Het zijn uiteindelijk die lessen die je de kracht geven die je nodig hebt om te slagen.

Vechten als het lastig wordt
Je moet vechten als je je net verslagen voelt. 
Hetzelfde geldt voor succes op je werk: je hebt twee keuzes als het moeilijk wordt: je groeit voorbij het obstakel en wordt mentaal sterker. Of je laat het je verslaan. Mensen zijn gewoontedieren. Als jij steeds stopt op het moment dat het moeilijk wordt, dan is het de volgende keer zoveel makkelijker om opnieuw te stoppen. Als je daarentegen doorzet, dan heb je je geest net aangeleerd dat succes wel mogelijk is als je verder doet. Als je jezelf door een uitdaging duwt, hoe moeilijk ook, dan groeit je mentale kracht.

Stel uit 
Dat lijkt een gegeven dat niet past bij goalgetters, maar wat je precies uitstelt is je genot. Werk uitstellen is dan weer een slecht idee. Maar mensen met de grootste mentale kracht, zijn meesters in het uitstellen van hun bevrediging, ze maken er een gewoonte van.

Maak fouten – en probeer dan opnieuw
Eén van de gewoontes die mensen die mentaal sterk staan, hebben, is dat ze geen schrik hebben van fouten maken. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk een gewoonte van moet maken om op je gezicht te gaan en dan toch recht te krabbelen en opnieuw te proberen. Bang zijn om fouten te maken is perfect normaal, maar mensen die er een gewoonte van maken om fouten te maken, weten dat er ook positieve kanten aan zijn, dat falen zelden zo erg is als het lijkt en dat je er net uit leert.

Hou je emoties onder controle
Het klinkt misschien bizar, maar negatieve emoties betekenen vooral dat je je mentale kracht elke seconde onder druk zet. Het is natuurlijk niet mogelijk en zelfs af te raden om je emoties volledig te blokkeren, maar het is wel absoluut aan te raden om ze een beetje te controleren. Als je je emoties je rationele geest laat overnemen, dan is het namelijk heel gemakkelijk om je vastberadenheid los te laten.

Slechtgezind zijn, kan er bij voorbeeld voor zorgen dat je je kwaad maakt om de kleinste dingen. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je van je doel afwijkt. Maar ook hoge pieken in je emoties kunnen je schade berokkenen: je kan er te veel zelfvertrouwen van krijgen en er impulsieve beslissingen van gaan maken. Om dat tegen te gaan, is je emoties ietwat onder controle te houden een goede gewoonte.

Maak de beslissingen waarvan je bang bent om ze te maken
Kiezen is verliezen, zeggen ze, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Integendeel: wie niet kiest, verliest het potentieel van beide mogelijkheden. Soms weten we dat we dingen moeten doen omdat het op lange termijn de beste keuze is, maar willen of durven we niet. Een ontslag, een vreemd persoon bellen, een nachtje doorwerken omdat iemand ziek is gevallen of zelfs een project volledig laten vallen om de rest van het bedrijf recht te houden: soms moeten die beslissingen nu eenmaal genomen worden

Vertrouw je buikgevoel
Hoe maak je de juiste beslissingen? Als je alle informatie hebt, laat die dan even inzinken en vraag jezelf af: wat zegt mijn buikgevoel. Vaak is er sowieso niet één juiste beslissing: het is een kwestie van hoe je de feiten interpreteert en wat je voorkeuren zijn. Maar iemand moet de beslissingen maken en jij bent in dit geval de juiste persoon voor de job.

Focus op de details
Vaak willen we niet naar de kleine lettertjes kijken omdat we denken dat de taak die voor ons ligt, te moeilijk is. Maar mentaal sterke mensen maken er een gewoonte van om net dan sterk naar voor te komen. Zij weten dat er belangrijke gegevens in die details liggen en zullen zich net dan van hun sterkste kant laten zien door toch te focussen op de details.

Wees vriendelijk, zelfs tegen mensen die grof zijn 
Hoe verleidelijk kan het zijn om een goede comeback te zoeken tegen iemand die net zijn slechtste kant aan jou laat zien. Een sarcastische sneer of een goedgeplaatste verbale tik teruggeven, kan dan wel deugd doen, maar wie mentaal sterk staat, heeft dat niet nodig. Mensen die mentaal sterk staan, laten niet over zich heen lopen, maar laten hun niveau ook niet zakken tot op het niveau van onvriendelijke individuen.

Neem verantwoordelijkheid op voor je daden
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je verantwoording aflegt voor je daden en beslissingen. Over het algemeen zullen mensen zich niet herinneren hoe het probleem ontstaan is, maar wel hoe je het opgelost hebt. Een mea culpa slaan en dan een goede oplossing zoeken voor een probleem, zorgt er alvast voor dat niemand van jou moet zeggen dat je het probleem op iemand anders probeert af te schuiven. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.