De angst om iets te missen

De zomer komt eraan. Overal zijn er leuke dingen te doen. Iedereen is druk bezig om zowel op het werk als daarnaast zoveel mogelijk uit het leven te halen. Om alle kansen te pakken die er liggen. En overal bij te zijn. Maar dan….. Dan ontstaat er iets wat veel jongen mensen tegenwoordig onrustig maakt. De angst om iets te missen…… (#FOMO, Fear Of Missing Out). Als ik dit doe, dan is dat andere geen optie (meer). En dan? Paniek! De angst om iets te missen komt voort uit het gevoel dat je geen invloed hebt op je eigen plezier. Daardoor krijg je het idee dat het overal leuker is dan waar je zelf bent. Dat werkt als een zelfversterkend mechanisme. Doordat je al snel denkt een verkeerde keuze te hebben gemaakt, neem je afstand van de situatie waarin je zit. En hierdoor geniet je niet van waar je wél bent maar ben je vooral bezig met waar je niet bent.

3 dingen die je kunt doen om meer zelfregie en grip te ervaren

  1. Dankbaarheid uitspreken voor wat er wel is. Waar heb je plezier in gehad? Het zit soms in de details. Schrijf op wat je keuze je heeft opgeleverd.
  2. Dagelijks oefeningen gericht op aandacht in het hier en nu (bijv. met behulp van de mindfulness app, VGZ)
  3. Stop met vergelijken. Een groot deel van ons ongelukkig voelen komt omdat we onszelf vergelijken met anderen. Wees uniek door jezelf niet te meten met anderen. Neem jezelf eens als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.