Ken je denkfouten

Als niet tevreden bent ben je geneigd te denken in radicale oplossingen. Het moet helemaal anders. Je hebt je vergist, het roer moet om. Maar zo blijf je in ontevredenheid hangen. Handig dus om inzicht te krijgen in je eigen denkfouten. Deze twee denkfouten komen het meeste voor:

  1. Zwart-wit denken: We zijn geneigd om in alles of niets te denken. Je hebt talent of je hebt het niet. Je bent gelukkig of je bent het niet. Wat zijn jouw zwart-wit gedachten? Vaak is het veel gemakkelijker om het zo te bekijken want alles tussen zwart en wit in (grijs dus) is ingewikkeld. Radicaal denken lost lang niet alles op, want ook aan het andere uiterste kleven weer nadelen. Ben jij je bewust van jouw zwart-wit gedachten?
  2. Impact bias: Een andere denkfout die we maken is dat we emotionele impact van een toekomstige gebeurtenis overschatten. Die andere baan is echt fantastisch. Die ene reis gaat mijn leven voldoening geven. Als ik ga emigreren en een hotel begin in Zuid Amerika is mijn leven compleet. De realiteit is anders (kijk maar naar al die programma’s). Het voldoet vaak niet aan je ideaalbeeld. En voor je het weet moet alles weer anders en zit je weer zwart-wit te denken. Ken je dat? Wat zegt dat over jou? Waar wil je dan nu met jezelf mee aan de slag?

Waar en met wie je ook bent. Je neemt altijd jezelf mee. #zelfinzicht #zelfkennis #zelfonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.