Iedereen heeft wel eens gedachten als: ‘Alles zit tegen’of ‘het wordt weer zo’n dag’. Vaak zoek je dan de oorzaak bij een ander of een situatie en meestal buiten jezelf. Als je dat anders gaat bekijken dan zal je meer zelfregie & zelfcontrole ervaren. Je stemming is namelijk een vrije keuze en staat los van een situatie of gebeurtenis. Je kunt altijd zelf je mentale stemming kiezen. De verantwoordelijkheid van die keuze ligt dus bij jou. Maar hoe doe je dat nou?
Focus op dingen die wel kunnen
Maak onderscheid tussen je inzet, je prestatie en het resultaat en bekijk dit apart
Vier het succes van je prestaties die aan een resultaat ten grondslag liggen
Zoek een buddy met wie je dit samen bewaakt zodat je elkaars voorbeeld bent
Vandaag staat mijn dag in het teken van coaching bijeenkomsten op de Universiteit Utrecht. Aan mij de taak als coach om met de bijna afgestudeerde studenten Orthopedagogiek in gesprek te gaan over hun droombaan én hoe je daar komt! Welke concrete stappen kan je tijdens je studie al zetten om straks meteen tot actie over te gaan? Wat heeft jou geholpen om die droombaan te vinden toen je net afgestudeerd was? Hoe heb jij dit toen aangepakt? Wat vind jij als leidinggevende belangrijk dat afgestudeerde studenten laten zien tijdens hun sollicitatie? Zij willen het graag weten en lezen mee. Dus reacties zijn meer dan welkom!
Werkplezier levert veel op, zowel voor de werkende zelf als voor de werkgever. Werkplezier maakt productiever, effectiever, vermindert het gevoel van werkdruk en draagt bij aan zingeving. Het blijkt dus goed te werken tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en hebben een hogere productiviteit.
Als medewerker kan je hier natuurlijk zelf actief mee aan de slag. Maar het is juist ook je leidinggevende, je team of de afdeling die hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Daarom 6 tips voor de werkgever om werkplezier te vergroten. Want werkplezier begint bij jezelf, maar maak je samen!
1. Ken uw medewerkers Iedere werknemer heeft energiegevers en energievreters. Een goede balans tussen die twee zorgt oa. voor meer werkplezier. Ga dus in gesprek over ieders energiegevers en energievreters.
2. Herken signalen Frequent kort verzuim, vermoeidheid, kortaf reageren of privé problemen zijn vaak de eerste signalen van werkstress. Het is van belang om vroegtijdig de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s in kaart te brengen.
3. Geef aandacht Medewerkers willen zich gehoord en begrepen voelen. Dus blijf in gesprek. Vraag hoe het gaat, laat iemand zijn verhaal doen en luister goed.
4. Plezier maak je samen Zorg voor voldoende pauzes en ontspanning. Dan hebben medewerkers meer veerkracht en kunnen beter tegen een stootje. Dat kan door regelmatig samen successen en behaalde resultaten te vieren.
5. Zorg voor voldoende energiebronnen Om stress op het werk te verminderen, is het juist van belang dat de werknemer energiebronnen benut. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inschakelen van collega’s voor ondersteuning of efficiënt werken.
6. Bied hulp Medewerkers die niet lekker in hun vel zitten en om wat voor reden dan ook teveel stress ervaren, hebben vaak het idee dat ze er alleen voor staan. Bied steun! Er zijn veel laagdrempelige interventies beschikbaar. Van individuele coaching tot trainingen van werkdruk naar werkplezier? Meer weten, vraag een vrijblijvend gesprek aan bij de Zelf Coach.
Bron: Inhoud van dit artikel is gebaseerd op een artikel in HR praktijk. Meer lezen? Klik hier voor het hele artikel.
Als je voorafgaand of tijdens je prestatie last krijgt van angstgedachten en bang bent om fouten te maken, dan belemmert je dat juist in je prestatie. Om te presteren moet je focussen en je niet laten afleiden door gedachten en gevoelens die daar niet aan bijdragen. Dat doe je door je allereerst af te vragen wat precies je doel is. Gaat het om een competitiedoel (strijd om de eerste plek), prestatiedoel (beste prestatie die je kunt neerzetten) of een procesdoel (opeenvolging van handelingen die je moet verrichten)?
Het is verstandig om jezelf een prestatiedoel te stellen: wat kun je bereiken met wat jij zelfin huis hebt, en wat moet je nog doen om dat doel te bereiken? Ook over procesdoelen heb je controle. Je kunt de kennis vergaren die je nodig hebt om goed te presteren. Of je kunt je de techniek eigen maken die nodig is om te presteren. Tot slot kan je een tactiek bedenken die je het best kunt toepassen. Kortom. De grootste uitdaging in je werk ben je zelf!
In het boek ‘Leef meer als een luiaard’ deelt de luiaard zijn geheimen voor een gelukkiger leven. Dit boek gaat over de kunst van het vertragen en ontspannen. Er valt veel te zeggen over het belang van rustig aan doen, maar dat hoef je hem niet te vertellen. De luiaard is een expert in het vinden van zijn relax modus. Leer hoe je kunt vertragen, in het ‘nu’ kunt zijn en vergeet de onbelangrijke dingen terwijl je het pad van de luiaard naar ultieme ontspanning volgt. De luiaard leert ons om lekker te blijven hangen en te glimlachen, ongeacht wat er op ons pad komt. Hoeveel luiaard punten heb jij vandaag verdiend? #zelfzorg #zelfinbalans #zelfontspanning #zelfbewust
Wat een eer om geïnterviewd te worden door deze leergierige student van Avans Hogeschool voor haar afstudeeronderzoek over werkstress in de hulpverlening! Gaaf om te merken dat dit onderwerp leeft bij studenten (en hulpverleningsorganisaties!) en dat ook zij het verschil willen maken door dit (preventief) aan te pakken. Bedankt Lisette Schipper én zet hem op de laatste maanden! Ps. niet teveel stressen 😉
Afgezien van de fundamentele levensbehoeften en een goede gezondheid heb je slechts drie dingen nodig om een duurzame vorm van geluk te ervaren, aldus Raghunathan: ‘Goede sociale relaties, zingeving en een “positieve” houding ten opzichte van het leven – een houding die je het gevoel geeft dat je de zaken onder controle hebt, zelfs op moeilijke momenten. Meer is er niet nodig om gelukkig te zijn.’ Zijn allerbelangrijkste tip en tegelijk de meeste simpele: definieer nou eens wat geluk voor jou betekent – en geef dat het nieuwe jaar de plek in je leven die het verdient.