Werkplezier maak je samen!

Werkplezier levert veel op, zowel voor de werkende zelf als voor de werkgever. Werkplezier maakt productiever, effectiever, vermindert het gevoel van werkdruk en draagt bij aan zingeving. Het blijkt dus goed te werken tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en hebben een hogere productiviteit.

Als medewerker kan je hier natuurlijk zelf actief mee aan de slag. Maar het is juist ook je leidinggevende, je team of de afdeling die hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Daarom 6 tips voor de werkgever om werkplezier te vergroten. Want werkplezier begint bij jezelf, maar maak je samen!

1. Ken uw medewerkers
Iedere werknemer heeft energiegevers en energievreters. Een goede balans tussen die twee zorgt oa. voor meer werkplezier. Ga dus in gesprek over ieders energiegevers en energievreters.

2. Herken signalen
Frequent kort verzuim, vermoeidheid, kortaf reageren of privé problemen zijn vaak de eerste signalen van werkstress. Het is van belang om vroegtijdig de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s in kaart te brengen.

3. Geef aandacht
Medewerkers willen zich gehoord en begrepen voelen. Dus blijf in gesprek. Vraag hoe het gaat, laat iemand zijn verhaal doen en luister goed.

4. Plezier maak je samen
Zorg voor voldoende pauzes en ontspanning. Dan hebben medewerkers meer veerkracht en kunnen beter tegen een stootje. Dat kan door regelmatig samen successen en behaalde resultaten te vieren.

5. Zorg voor voldoende energiebronnen
Om stress op het werk te verminderen, is het juist van belang dat de werknemer energiebronnen benut. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inschakelen van collega’s voor ondersteuning of efficiënt werken.

6. Bied hulp
Medewerkers die niet lekker in hun vel zitten en om wat voor reden dan ook teveel stress ervaren, hebben vaak het idee dat ze er alleen voor staan. Bied steun! Er zijn veel laagdrempelige interventies beschikbaar. Van individuele coaching tot trainingen van werkdruk naar werkplezier? Meer weten, vraag een vrijblijvend gesprek aan bij de Zelf Coach.

Bron: Inhoud van dit artikel is gebaseerd op een artikel in HR praktijk. Meer lezen? Klik hier voor het hele artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.