Je neemt altijd jezelf mee.

Het is een gekke tijd. Dat maakt dat je misschien meer piekert dan normaal. We piekeren omdat het lijkt alsof we dan problemen aan het oplossen zijn. Maar piekeren is vrij zinloos. En ’s nachts al helemaal. Je denkt jezelf gek en je denkt in rondjes. Dit komt omdat je brein in halve slaaptoestand verkeerd. Hierdoor kan je niet meer helder nadenken. Een conflict lijkt onoplosbaar én dat moeilijke gesprek nog heftiger. Je denkt en je denkt en je denkt, maar je komt er niet uit. Soms vlucht je ervoor in eten, Netflix, drank, drugs of extreem sporten om het piekeren in de nacht te voorkomen. Maar tevergeefs. Want waar je ook bent, je neemt altijd jezelf (en je gedachten) mee.

De kunst is om je pieker momenten te verplaatsen naar een moment (op de dag) waar je de tijd neemt om te onderzoeken of deze gedachte écht waar is? Een constructief pieker half uurtje waarin jij al je gedachten opschrijft en ook de emotie die je daarbij ervaart. Vervolgens bedenk je 1 kleine actie die je direct gaat uitvoeren zodat je zelf weer de regie pakt (Bijv. die ene persoon bellen en zeggen dat je het gesprek als vervelend hebt ervaren).

Zie je de piekermomenten nog niet aankomen? Schrijf het dan van je af in de nacht en maak meteen de volgende ochtend tijd om jezelf hierover te bevragen en een actie op te zetten. Of laat jezelf hierover bevragen door iemand. En zeg tegen jezelf: Ik pieker omdat ik iets niet wilt laten zijn zoals het is en daar ga ik het morgen met mijzelf over hebben. Welterusten.

Succes! #zelfcoach #zelfontwikkeling #zelfzorg #zelfinzicht #zelfacceptatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.