Meerduidigheid

Ken je dat gevoel dat je vast loopt omdat er twee zaken in je hoofd voortdurend met elkaar in conflict zijn? Dat is vermoeiend hé? Je blijft in cirkels blijft denken en je komt er maar niet uit. Je wordt van ene emotie naar de andere emotie geslingerd die voort komt uit jouw gedachtestroom. Dit komt omdat ons brein moeite heeft met het verwerken van tegengestelde ideeën. Het brein wil dat alles logisch is en probeert dat steeds opnieuw in je hoofd te ordenen. Hierdoor gaan we instinctief op zoek naar zekerheid, eenduidigheid, zaken zonder nuance etc. We zien het graag links óf rechts, óf zwart óf wit maar niet een beetje van allebei. Dat vinden we een lekker gevoel ,maar het brengt ons ook vaak in de war en dit kost veel energie.

Je kan meerduidigheid leren door te oefenen of het lukt om verschillende ideeën én gedachten naast elkaar te laten bestaan. Ook kan je leren opmerken of én welk oordeel je hieraan verbindt. Het is niet of… of… Het is en…. en….! En dat is heel bevrijdend. Probeer het eens, bijvoorbeeld met je zelfkritiek onder de loep te nemen? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Ben jij dit? Of merk je op dat je die gedachte hebt over jezelf? En wie ben je nog meer? #zelfinzicht #zelfkennis #zelfsturing #zelfreflectie #zelfacceptatie

Be positive

Een positieve kijk op de wereld stimuleert ons om met een open houding, veel energie en het nodige werkplezier. Er zijn 3 belangrijke elementen die veel invloed hebben op ons zelf en of we een positief, negatief of neutraal gevoel hebben. Deze drie elementen zijn:

  1. focus
  2. fysieke houding
  3. taalgebruik

Bij elk moment in ons leven mogen we kiezen waar we onze aandacht en tijd aan besteden. Onze hersenen zijn geneigd om je hier van weg te houden en te focussen op het negatieve of zaken waar je bang voor bent. We vallen terug op ingesleten patronen. In tijden van crisis raken we onze focus kwijt. Vandaar dat je nu soms meer wankel voelt. Kies dan op welke kleine actie jij je aandacht op wilt richten. En doe dat meteen (Meer bewegen wordt bijv een lunch wandeling, meer rust wordt dan 1 ontspanningsoefening doen, zelfontwikkeling wordt een boek lezen, quality time met …)

Onze fysieke houding heeft invloed op ons gevoel. Als je verdrietig, bang of teleurgesteld voelt maak jij je klein, praat je zachter en adem je oppervlakkiger. Onze emoties worden dus bepaald door onze houding en de beweging van ons lichaam. Wandelen, sporten, rekken, streken kunnen dus direct positief van invloed zijn op je gevoel. Dus verruil Netflix voor een wandeling, yoga of een sport.

Tot slot, taalgebruik. Positief taalgebruik straalt energie, vertrouwen en succes uit. Taal is niet alleen wat je hardop zegt, maar ook wat je denkt. Onze gedachten bepalen de emoties die we voelen. Gebruik pro actieve taal (ik mag werken ipv ik moet werken of ik ga deze opdracht afmaken ipv ik moet deze opdracht afmaken) en je verandert meteen je denken.

Succes.

Nerd-alert

Wat word ik blij van het volgen van een opleiding. In jezelf investeren, nieuwe mensen leren kennen en bezig zijn met je vak. Heerlijk om weer een frisse wind door mijn werkwijze te laten gaan en mijn technieken toolbox meer te vergroten en te verdiepen om nog beter af te stemmen op de behoeften mijn coachee.

Ik ben begonnen met de ACT opleiding. De kern van ACT is dat zinvolle actie het leven verrijkt én dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaan van een waardevol leven. Daarom leren mensen bij ACT om bewust te handelen naar hun waarden en zaken te accepteren waar ze minder invloed op hebben, zoals hun emoties en gedachten. De eerste fysieke lesdag was een feit én ook dat was heel fijn. Leren zonder MSteams, Zoom of beeldscherm draagt ook bij aan mijn leerplezier.

De kracht van zelfcompassie

Zelfcompassie heeft een suf imago. Het klinkt (voor sommigen) alsof je alleen van je zelf houdt, egoïstisch bent, perfect of beter dan anderen moet zijn. Maar wist je dat er veel wetenschappelijk bewijs is naar de effecten van zelfcompassie? Zelfcompassie helpt de afweerreactie te verminderen bij stress. Als de eerste stressrespons (vechten-vluchten-bevriezen) wordt geactiveerd door een bedreiging van ons Zelfconcept, zijn we geneigd om tegen onszelf te keren in drie vormen van reacties: We vechten tegen onszelf (zelfkritiek), we vluchten van anderen (afzondering) of we bevriezen (piekeren). Deze drie reacties zijn precies het tegenover gestelde van de drie onderdelen van zelfcompassie, namelijk: aardig zijn voor je zelf, gedeelde menselijkheid (ik ben niet de enige) en mindfullness. #zelfcompassie #zelfzorg #zelfontspanning #zelfregie