Meerduidigheid

Ken je dat gevoel dat je vast loopt omdat er twee zaken in je hoofd voortdurend met elkaar in conflict zijn? Dat is vermoeiend hé? Je blijft in cirkels blijft denken en je komt er maar niet uit. Je wordt van ene emotie naar de andere emotie geslingerd die voort komt uit jouw gedachtestroom. Dit komt omdat ons brein moeite heeft met het verwerken van tegengestelde ideeën. Het brein wil dat alles logisch is en probeert dat steeds opnieuw in je hoofd te ordenen. Hierdoor gaan we instinctief op zoek naar zekerheid, eenduidigheid, zaken zonder nuance etc. We zien het graag links óf rechts, óf zwart óf wit maar niet een beetje van allebei. Dat vinden we een lekker gevoel ,maar het brengt ons ook vaak in de war en dit kost veel energie.

Je kan meerduidigheid leren door te oefenen of het lukt om verschillende ideeën én gedachten naast elkaar te laten bestaan. Ook kan je leren opmerken of én welk oordeel je hieraan verbindt. Het is niet of… of… Het is en…. en….! En dat is heel bevrijdend. Probeer het eens, bijvoorbeeld met je zelfkritiek onder de loep te nemen? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Ben jij dit? Of merk je op dat je die gedachte hebt over jezelf? En wie ben je nog meer? #zelfinzicht #zelfkennis #zelfsturing #zelfreflectie #zelfacceptatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.