Piekeren

Heb ik het juiste gedaan? Zou het wel goed gaan vandaag? Hoe heeft die ander dat gesprek beleefd? Dit zijn typische piekergedachten. Op zich niets mis mee maar wel als het je waardevolle leven in de weg gaat staan. Men piekert vaak over de 3 G’s. Geld, Geluk en Geliefden. Met dat denkwerk is uit onderzoek gebleken dat je niets oplost.

Maar hoe doe je dat, dat stoppen met piekeren. Jezelf verbieden te piekeren of krampachtig aan andere zaken gaan denken is vragen om nog meer gedoe. Je kan het vergelijken met die beruchte roze olifant. Probeer als test ook maar eens niet aan die roze olifant te denken terwijl er ondertussen olifant na olifant in je gedachten opkomt. Zo werkt dat dus ook met gedachten. Hoe meer jezelf verbiedt te piekeren hoe meer je weer in verzet bent én hoe meer je het gaat doen. Dat brein vindt die gewoontes gewoon lekker. Stoppen is lastig want in ons brein leggen we pieker spoorlijnen aan waar je snel weer in verdwijnt.

Toch is piekeren met wat tijd, training en aandacht te veranderen. Dezelfde verbeeldingskracht die je gebruikt om te doemdenken kan je namelijk ook de andere kant op gebruiken. Dagdromen, slimme oplossingen, gave toekomstplannen. Allemaal kleine acties richting een leven of denkpatroon wat je wél wilt. En dat kan je ook inslijten als een nieuw olifantenpaadje. Dat vraagt natuurlijk wel onderhoud. En daar ligt de sleutel tot verandering. Richt je meer op zaken wat je wél wilt in zowel denken als doen. Accepteer dat ongemak of innerlijk verzet daarbij hoort en ga daar doorheen. Wees je bewust van jouw waarden en maak je vanaf nu enkel en alleen druk over jouw (max 5) waarden, de rest is niet van jou. En komt die pieker gedachten toch? Geef hem een tijdslot (overdag!) waarop die los mag gaan, schrijf het op en sluit je boekje en leef verder.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.