Regelmatig krijg ik de vraag hoe ziet jouw werkplek eruit? Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Na wat aarzelen en schoonmaakwerk is hier het hier dan te zien, mijn habitat, coachruimte, kantoor, intervisielocatie, belstoel, womencave, happyplace, werkstek & ontspanoord. Zorgvuldig en met kwaliteit vastgelegd door het deskundige oog van Willemijn Harskamp (Voorbeeld Fotografie).
Innovatief denken
De hoeden van Bono. Een prachtige werkvorm die ik onlangs wederom (letterlijk) uit de kast heb getrokken voor diverse trainingen waaronder onlangs voor de organisatie Wonen Breburg. In opdracht van de OR-leden heb ik een training verzorgd over innovatief denken. De behoefte van de groep was om anders dan gebruikelijk naar vraagstukken te gaan kijken. Hoe kan je kritisch denken nou afwisselen met creatief denken. En hoe kan je als team daar aanvullend worden op elkaar? Dat gingen we uitzoeken en uitproberen. En natuurlijk zoals je van mij gewend bent op een speelse én belevingsgerichte manier. Met de juiste verzorging van het Landgoed Bosch en Duin. Wat een feest. Met een glimlach op mijn gezicht en al mijn Bono hoeden reed ik weer tevreden terug naar huis. Dankjewel.
Rolemapping
Wat ben je nou weer aan het doen? Ik ben aan het rolemappen. Wat? Rolemappen! Ik breng alle rollen/ikken/identiteiten/stemmen/houdingen/patronen/tegenstellingen/inzichten/ideeën/gevoelens in kaart. En dat doe ik soms in groepen bij team coaching en in individuele coaching. Hiermee help ik een team of een individu om zichzelf beter te begrijpen, om tegenstrijdigheden in jezelf te erkennen, om de ander beter te begrijpen en om te zorgen dat we niet onszelf of anderen of organisaties gaan saboteren. Als rollen weer fluïde worden kunnen we er namelijk heel leuk mee werken. Als ze ons vastzetten lopen we als individu of als team vast. Dat dus. #zelfinzicht #zelfkennis #zelfontwikkeling #zelfreflectie #zelfontplooing #zelfregie
Teamcoaching & internationale vrouwendag :)
Soms ontmoet je mensen in je loopbaan waarvan je voelt. Dit is professionele liefde op het eerste gezicht. Een klik, een gevoel, inhoudelijk en op de relatie. Helemaal tof.
Graag stel ik aan je voor. Mijn collega Aty Roodenburg met wie ik (grote) teams & groepen begeleid om met elkaar te verbinden, beter samen te werken en een veilige en open sfeer neer te zetten. Samen met een rugzak vol tools gaan we aan de slag. Zoals onlangs ook voor de organisatie Dienst Gezondheid & Jeugd Veilig Thuis en binnenkort weer voor een andere organisatie. Wat ons verbindt is het speels en belevingsgerichte coachen in groepen en de lol die we daarin kunnen hebben. Samen gingen we de boer op zoals we dat noemen én met wat een mooie resultaten als gevolg.
Meer weten wat wij jullie afdeling of organisatie te bieden hebben, neem gerust vrijblijvend contact op. En ben je nou ook nieuwsgierig geworden naar die sok? Laat het gerust weten!
Besluitvorming in groepen – Hoe dan?
Yes. Level 2 & 3 van Deep Democracy behaald. Wat een fantastisch en leerzaam avontuur hebben we achter de rug. Het leren was niet altijd makkelijk want ook wij maakten met elkaar een mooi en uitdagend groepsproces door. We hebben geleerd over onszelf, over wat raakt in de groep, over de invloed van ranking en macht, over wat de minderheid stem ons eigenlijk probeert te vertellen middels sabotage gedrag én over de rollen die er in de groep leven.
Deep Democracy is een rijke en varieerde aanpak die helpt om groepen met elkaar (opnieuw!) te verbinden. Door middel van goede gesprekken, neutraliteit, stellingen, versterken, inzicht in sabotage en de juiste start en afrondingsvragen kom je weer dichter bij elkaar. Gaaf. Nieuwsgierig wat dit voor jouw team of afdeling kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op.
“Hey Buschauffeur, waar gaan we heen?”
Afgelopen week mocht ik weer een groep enthousiaste bedrijfskundige & leiders coachen én trainen in de methode Voice Dialogue voor het onderdeel ‘Persoonlijke Effectiviteit & Training Management Vaardigheden’. Elke keer weer een unieke ervaring met zoveel inzicht over jezelf als mens, als leider en iedere andere rol die je vervult in het leven passend bij jouw ontwikkelwensen.
De metafoor van de bus werkt vaak zo goed en verbeeldend waardoor het direct toepasbaar is in de praktijk. Mijn missie met deze methode is om op een speelse manier jezelf (en elkaar!) beter (te) leren kennen om zodoende meer werkplezier te beleven. Deze methode gebruik in trainingen over persoonlijk leiderschap, in teamcoaching, individuele coaching en voor groepen die meer over zichzelf willen leren. Nieuwsgierig? Stuur gerust een berichtje of ‘like’ als je deze ervaring deelt :).
#zelfinzicht #zelfkennis #zelfreflectie #zelfontwikkeling
Zorg dat je zelf piekt met kerst!
Het was een bijzonder jaar. We zijn allemaal behoorlijk op de proef gesteld door anders te (moeten) werken, door mee te buigen met maatregelen, regels en afspraken die niet door ons zelf zijn bedacht én door de beperkte keuzevrijheid in onze vrije tijd. Het is daarom niet gek dat we vastlopen en op zoek zijn naar houvast en zelfregie. Een uitspraak van de filosoof Epictetus die mij dit jaar heeft geholpen is: “Mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken”.
Dus mijn tip dit jaar: Laat je kerst niet afhangen de omstandigheden, maar maak er zelf iets moois van. Zorg dat je zelf piekt met kerst! #zelfregie #zelfzorg #zelfinzicht #zelfontwikkeling
Fijne feestdagen!
De Zelf Coach
Train de Trainer
Afgelopen vrijdag mocht ik aan een projectteam van het Trimbos Instituut een train de trainer intervisie bijeenkomst verzorgen waarin ik 5 enthousiaste professionals wegwijs mocht maken in de wereld van intervisie. Op maat gemaakt speciaal voor het Trimbos Instituut én Pharos en tevens passend bij de persoonlijke leerwensen van deze 5 deelnemers. Er was niet alleen ruimte om de fijne kneepjes van dit vak te leren, maar we gingen ook geheel in stijl van intervisie leren over onze eigen overtuigingen, belemmeringen én blokkades tijdens intervisie. En je raadt het al… Ik heb wéér genoten 🙂 #zelfinontwikkeling #zelforganisatie #zelfactualisatie
Jij moet je bek houden
“Jij moet je bek houden”. Dit is één van de meest gehoorde zinnen voor alle medewerkers van GGN die ik het afgelopen jaar mocht trainen. Zo vaak dat het bijna gewoon lijkt te zijn. Na 40 trainingen omgaan met weerstand, lastig én emotioneel gedrag zit mijn taak er voor dit jaar op. Trots en voldaan kijk ik terug op hoe ik medewerkers meer #zelfinzicht #zelfcontrole #zelfzorg heb mogen bijbrengen over dit belangrijke onderwerp. Met met hulp én inzichten uit dit wijze boek. Aanrader voor iedereen die met en voor mensen werkt!
Maar agressie training vraagt aandacht en onderhoud want het stopt niet. Ook niet nu we weer meer op afstand en online mogen werken én het lontje in de hele maatschappij kort is. Hoe pakken jullie dat aan in jullie organisatie? Spreken jullie over persoonlijke, professionele en organisatiegrenzen? Staan jullie regelmatig stil bij wat agressie doet met het werkplezier en de gezondheid van jou en je collega’s?
Conflicten zorgen voor stress en daar kun je letterlijk ziek van worden. Voor professionals bij de overheid, in de zorg, in het onderwijs en in het bedrijfsleven wordt het effectief omgaan met conflicten steeds belangrijker. Hoe reageer je als iemand met geweld dreigt? Wat zeg je als een woedende cliënt jou de huid vol scheldt? Dit zijn exact de vragen waar we bij stil staan in onze trainingen.
Plezier
Een van mijn drijfveren in dit leven en iets wat ik dagelijks uitdraag in mijn gezin, mijn familie, in vriendschappen en in het contact met klanten, opdrachtgevers, studenten én coachees is PLEZIER! Plezier in de vorm van gek doen, typetjes, verkleden, lachen om jezelf, dansen, zingen of die ene grap net op de grens.
Plezier is alles waar het bij mij om draait. Ook als het even minder gaat. Of sterker nog JUIST als het even minder gaat. Plezier geeft lucht, ruimte, het relativeert, het creëert een veilige sfeer én zorgt voor verbinding met jezelf en met anderen. Hét is de manier om weer lekker in je vel te komen en te genieten van het (soms kl*te) leven. Zeker als je merkt dat je de neiging hebt om je verantwoordelijk te voelen voor het wel en wee van de hele wereld en/of alles in en rondom je organisatie.
Ook meer plezier? Probeer eens deze zomer een uur per dag te besteden aan lichtzinnige, frivole, nergens toe dienende maar verrukkelijke pret. Zoals Mary Poppins dat deed toen zij op theevisite ging bij een vriend en het hele gezelschap in pure, bubbelende, onweerstaanbare lachbuien naar het plafond opstijgt. Dat gevoel. Geen idee waar ik het over heb? Klik hier voor een heerlijk (warning: old school) filmpje. https://youtu.be/pOMqqI-kzHY.
Succes met de voorpret. Goede zomer. Groetjes Tamara de lachende lama.