Onlangs gaf ik de training: Train de Trainer, omgaan met weerstand & agressie. Een groep leidinggevenden stond te trappelen van energie om de medewerkers van het Contact Center van GGN nog beter te kunnen begeleiden. Hoe ga je om met weerstand, lastig, emotioneel gedrag aan de telefoon én hoe zorg je er dan ook nog voor dat je het beste haalt uit deze gesprekken. Leerzaam & leuk.
Help ze de weg te vinden
Veel jong professionals die ik spreek zeggen allen dat het zo ingewikkeld is om te starten aan een baan in Corona-tijd. De organisatie, de cultuur, de collega’s, je leidinggevende en het werk te leren kennen vanuit huis is écht ingewikkeld.
Hoe werken de ongeschreven regels precies? Hoe kom je daarachter? Is het gebruikelijk om zomaar te bellen of je ‘online vinger’ op te steken om (vervolgens weer online) mee te lopen als je weet dat iedereen aan het overleven is? Hoe maak je ruimte voor jezelf? Hoe word je zichtbaar en geen lastpost? Hoe zorg je goed voor jezelf én kan je toch laten zien dat je van waarde bent? Allemaal vragen die dagelijks langskomen.
Ik citeer Japke-d met een punt uit haar treffende artikel: De coronacrisis is prima te doen voor wie zijn of haar leven op orde heeft. Voor nieuwe collega’s die moeten thuiswerken is het een rottijd. Help ze de weg te vinden.
Het fitte brein
Afgelopen donderdagavond 19 november organiseerde Het Fitte Brein een webinar over ‘Prikkels’. Dr. Tanja Nijboer (Senior Onderzoeker en Universitair Hoofddocent) doceerde over prikkels en overprikkeling. Margôt Ros, actrice en ervaringsdeskundige. Een aanrader om te kijken als je zelf last hebt van prikkels en/of als je werkt met mensen die deze term gebruiken en je er meer over wilt weten. Eye-opener voor mij (geen spoiler alert) was vooral dat overprikkeling niet enkel van buitenaf hoeft te komen en dat gedachten (die nogal eens heftig, veel en vaak aanwezig kunnen zijn) ook overprikkeling zijn. Terugkijken? Dat kan. Klik hier
Aan de slag met geïmproviseerd whiteboard
Tijdens de online trainingen die ik afgelopen weken mocht verzorgen merkte ik dat ik zelf behoefte had aan wat meer “3D beleving en beweging”, omdat A: ik het zelf ook leuk mag blijven vinden én om de energie in de groep hoog te houden B) om het interactiever te maken en de betrokkenheid te vergroten C) om gedeelde betekenis te krijgen over thema’s en onderwerpen. Zodoende ben ik #zelf mijn eigen whiteboard-op-strijkplank-thuiswerk-toolkit gaan bouwen om letterlijk meer opties te hebben. En dat loont. Enkele reacties uit de trainingen: Duidelijk, verfrissend, energiek, fijne afwisselende werkvormen, afwisselend, het viel 300 procent mee, agressie kan dus ook online, aangenaam verrast, voorkeur voor fysiek maar een prima alternatief, kleine groepen is heel fijn veel meer diepgang daardoor, de vragen waren goed, de werkvormen vernieuwend en je komt zelf tot nadenken.
Als jij je ongemakkelijk voelt, ben je aan het leren
Vandaag ben ik in actie voor Avans+, als ontwikkelcoach voor de schoolleidersopleiding. Ik mocht ik weer in gesprek met studenten die staan te trappelen om aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap. Aan de hand van een gemaakt assessment bespreken we de resultaten en halen we (jaja…) doelen op. De gesprekken zijn bedoeld om nog meer te groeien en te ontwikkelen. Maar man wat is dit soms toch spannend. Dan ga je dus allemaal nieuwe dingen uit proberen en zal jij je dus heel vaak ongemakkelijk voelen…. Wil ik dat wel echt? Tja… Dat hoort erbij. Wat ik altijd zeg en wat vaak helpt is om dan te realiseren dat als jij je ongemakkelijk voelt, je aan het leren bent. Dan zakken de schouders, de adem stroomt weer en dan gaan we uitzoeken hoe je dat veilig kan doen!
Samen op pad voor het perfecte plaatje…
Op een prachtige plek in Utrecht, het park Oog in Al, staat een schattig theehuisje. Uitkijkend over woonboten en hertjes, midden in het groen en toch op loopafstand van het Centraal Station. Met regelmaat is in dit huisje De Zelf Coach te vinden. Stralend, enthousiast, empathisch en humoristisch. Zo zou ik Tamara de Kramer omschrijven. Hier in de stilte is er ruimte voor haar en haar cliënten om op zoek te gaan naar persoonlijke, werkgerelateerde en loopbaan antwoorden. Samen met hen gaat zij op zoek naar hun zelfconcept. Dit concept bestaat uit wie je bent en waar je voor staat, je wensen, talenten, overtuigingen, waarden en drijfveren om je doel te bereiken. Je krijgt meer inzicht in jezelf. Dit doet zij door te werken aan thema’s zoals zelfkennis, zelfzorg, zelfontplooiing, zelfregie etc. Tamara vroeg mij om een mooie reportage van haar te maken. Zowel profielfoto’s als in actie. Een aantal jaar geleden hadden we dit ook al eens gedaan en dat was zo goed bevallen dat ze weer bij Voorbeeld Fotografie terugkwam. Op een heldere herfstochtend namen we de tijd om beelden te maken die uitstralen hoe zij in haar baan als coach staat. Met ruimte voor een lach, voor ontspanning, voor bevlogenheid en een kop thee. Een zakelijke reportage die niet kil aandoet, dat is het geworden. We zijn beide dan ook erg blij met het resultaat!
Het mooie aan samenwerken met Voorbeeld Fotografie is dat zij echt oog heeft voor wie jij bent, ze denkt mee over oplossingen (help wat moet ik aan) of de foto’s de juiste sfeer uitstralen en of alle kanten van je zelf goed in beeld zijn. Willemijn heeft oog voor details en is prettig in de omgang. En dat is super belangrijk als je net als ik zoiets heel spannend vindt. Denk je er zelf over om een fotograaf in te schakelen voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact met haar op om de mogelijkheden te bespreken en met je mee te denken. Voorbeeld Fotografie werkt vlot en secuur en staat garant voor foto’s van hoge kwaliteit. Lees hier wat eerdere klanten zeiden over haar werk. En hier voor alle andere kiekjes!